predstavitev
Športno društvo Narodni dom je najstarejše športno društvo v Sloveniji. Leta 2023 smo praznovali 160 let od ustanovitve svojega predhodnika, telovadnega društva Južni Sokol. Ob tem jubileju smo od predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja prejeli Zlati red za zasluge za izjemen prispevek k popularizaciji slovenskega športa in razvoju vrhunskega športa.

Športni duh se je prav preko Narodnega doma prenašal iz generacije v generacijo, številni člani vseh starosti pa društvu zagotavljajo prav posebno mesto v športni in kulturni zgodovini slovenskega naroda. Ponosni smo, da člani društva še več kot stoletje po ustanovitvi spoštujejo in živijo vrednote, ki so jih postavili naši predhodniki: medsebojno spoštovanje, medgeneracijska solidarnost, zavzetost pri delu, prijateljstvo, medsebojna pomoč, ljubezen do društva in pripravljenost do prostovoljnega dela v društvu, kar seveda omogoča odlično popotnico tudi za naprej.
Velikemu številu zvestih članov se vsako leto v vse večjem številu pridružujejo tudi novi, kar nas uvršča tudi med največja športna društva.
Društvo od samega začetka razvija programe telovadbe, kamor se po novejši terminologiji uvrščajo tudi športna gimnastika, gimnastika in splošna telesna vadba. Poleg programov gimnastične šole in telovadbe za vse generacije, ki sta osnovna programa društva, ponujamo tudi programe akrobatike na veliki prožni ponjavi in napihljivi blazini (AirTrack), pilates ter miroljubno borilno veščino Ki-Aikido. Med poletnimi počitnicami pa vsem članom društva ponujamo prav posebne počitnice v našem taboru ob morju v Premanturi pri Puli. Ob tem pa seveda za naše člane, skladno z našo dolgoletno tradicijo, skrbimo tudi z brezplačnimi družabnimi dejavnostmi, kot so novoletni nastop s prihodom dedka Mraza, pustovanje, zabavo v pižamah, zaključni piknik ter interna tekmovanja za značko Sokolček in medaljo miške Eli.
V današnjem svetu in ob hitrem razvoju, ko zmanjkuje časa za druženje, vrednote in programi ŠD Narodni dom še toliko bolj prispevajo k razvoju celostne in zdrave osebnosti posameznika.

Z ekipo odličnih strokovnjakov in predvsem dobrih ljudi bomo se naprej z veseljem in dobro voljo ustvarjali pogoje za kvalitetno preživljanje prostega časa in s tem omogočali ustvarjalno in zadovoljno življenje naših članov.

Dejan Crnek, predsednik
Vodniška ekipa
Matic Pečan
Luka Terbovšek
Asja Benčec
Ivonne Doblekar Kreuzer
Tia Marčeta
Žan Zorn
Zoja Peterman
Ula Peterman
Miha Buček
Pavlina Marušič
Ruda Kramarić
Matej Marušil
Nika Jakič
Jan Stanko Černe
Marica Žakelj
Monika Morato
Upravni organi društva
(mandatno obdobje 2022 – 2026) 
UPRAVNI ODBOR
Dejan Crnek, predsednik
Vera Simončič, podpredsednica
Jan Stanko Černe, podpredsednik
Dunja Berdajs, članica
Iztok Mihevc, član
Marjana Rabič, članica
Miha Brodnik, član
Tatjana Katana, članica
Klemen Kotnik, član
Gaja Lah, članica
Gal Mally, član
Maja Dobnik, članica
Andrej Domajnko, član
NADZORNI ODBOR
Jani Dečman, predsednik
Marijan Rabič, član
Tomaž Babnik, član
DISCIPLINSKA KOMISIJA
Andrej Razdrih, predsenik
Metka Janc, članica
Martina Puntar, članica